logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

EVENIMENT

 

Cetăţeni de onoare ai Aradului în 2021

Cu ocazia Zilei Municipiului Arad, vineri, 20 august 2021, în Sala Mare a Palatului Cultural din Arad a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local Municipal care a acordat titluri şi distincţii unor personalităţi de seamă ale oraşului Arad. Au participat senatori şi deputaţi din Parlamentul României, europarlamentari, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, primarul oraşului, Călin Bibarţ, care a condus festivitatea, înalţi ierarhi ai cultelor religioase, şefi de instituţii, numeroşi arădeni.

logoPalatul Cultural din Arad. Moment din ceremonie.

Foto: Ramona Băluțescu

Cea mai înaltă distincţie, titlul de „Cetăţean de onoare”, a fost, pentru prima oară, acordată exclusiv unor personalităţi din domeniul literaturii, muzicii şi artelor plastice. Acestea au fost: scriitorul VASILE DAN, dirijorul DORIN FRANDEȘ şi sculptorul DUMITRU ȘERBAN.

Despre Vasile Dan au trimis Consiliului Local Municipal, primarului oraşului, Călin Bibarţ, cîte o Laudatio scrisă de criticul literar Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, academician, şi criticul literar Cornel Ungureanu, profesor universitar, preşedintele Filialei din Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România. Le oferim spre lectură cititorilor noştri.

 

Laudatio

Poetul Vasile Dan este o mare personalitate cu care Uniunea Scriitorilor din România are toate motivele să se mândrească. Membru de câteva decenii al breslei noastre, Vasile Dan este preşedinte, reales de multe ori, al Filialei din Arad. Dincolo de calitatea scrisului laureatului Premiului „Mihai Eminescu” de la Botoşani, ediţia 2020, se cuvine menţionată activitatea lui în cadrul Filialei arădene. Vasile Dan editează de ani buni o publicaţie literară cu sprijinul autorităţilor locale, aflată sub egida Uniunii. Un simpozion naţional consacrat rostului revistelor literare din ţară a cunoscut câteva ediţii, la care au participat redactori şefi şi membri ai conducerii Uniunii. Eu însumi am fost la Arad la trei ediţii şi am putut constata interesul publicului arădan pentru delicata, ca să nu spun altfel, problemă a luptei publicaţiilor culturale pentru supravieţuire, în condiţiile declinului presei scrise. Vasile Dan a orchestrat aceste dezbateri şi a sugerat, nu o dată, concluzii foarte utile. L‑a ajutat experienţa proprie dobândită ca redactor‑şef al revistei „Arca”, una din cele mai bune din ţară, cu, nu puţine, numere de colecţie, cum au fost considerate. Viaţa culturală a Aradului şi, desigur, a întregii ţări îi datorează enorm excepţionalului poet care este Vasile Dan, totodată neobosit animator cultural. Nu e momentul să vorbesc acum despre dificultăţile întâmpinate de‑a lungul vremii de poetul şi editorul Vasile Dan, căruia autorităţile locale urmează a‑i decerna, după cum m‑a informat primarul oraşului, titlul de cetăţean de onoare. În calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor, îmi exprim gratitudinea faţă de un gest care mi se pare absolut firesc, cu atât mai mult cu cât nu tot ce se întâmplă în cultura actuală merge în sensul firescului.

Nicolae Manolescu
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

 

Laudatio

Sunt mai bine de cinci decenii de când Vasile Dan e o prezenţă vie, modelatoare, în viaţa literară românească. Volumul Priveliştile din 1977 anunţa debutul unui poet împlinit, cu versuri memorabile despre locurile din preajmă, despre felul de a gândi împlinirea, de a trăi vârstele. Volumele următoare definesc un poet de seamă, un fel de a gândi poezia, dar şi trecerea, migraţia vârstelor. Ultimele volume, despre îmbătrânire, despre crizele senectuţii, despre „aşteptarea” sfârşitului sunt cărţile unui mare poet, au scris criticii. Ce înseamnă „ un mare poet”, dintr‑o generaţie sau dintr‑un timp al literaturii? Exprimă el România de azi? Lumea de azi? Omul de azi?

Răspunsul a fost dat de numeroasele premii ale revistelor sau ale Uniunii Scriitorilor, ale Oraşului sau ale ţinutului, care au definit valoarea şi altitudinea poetului. Fliliala Arad a Uniunii Scriitorilor, revista „Arca” nu au apărut pe un loc gol. La trei decenii de la fondarea revistei „Arca”, Vasile Dan, fondator al revistei, conduce o redacţie din care fac parte Romulus Bucur, Ioan Matiuţ, Carmen Neamţu, Onisim Colta, Andrei Mocuţa, personalităţi ale plasticii sau ale literaturii, împlinite sub semnul acestei reviste.

Scriitor definitoriu pentru un timp al literaturii române, Vasile Dan este din 1990 Preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor şi redactor‑şef al revistei „Arca”. Filiala Arad uneşte scriitori români, slovaci, maghiari, sârbi, care apar – în versiunea românească – în revista condusă de Vasile Dan. Autori importanţi pentru partea aceasta de lume, întâlniţi şi în Serbia, în Slovacia sau în Ungaria. Poetul Vasile Dan scrie şi despre ei editoriale, pagini de critică, eseuri, demonstrând calităţi de lider – de edificator al unei publicaţii care imprimă o direcţie culturală. Care se află bine aşezată în Europa: Europa noastră.

Revista – Filiala – exprimă o direcţie culturală, una care are în vedere viaţa culturală a oraşului; a regiunii; a României; a Europei Centrale.

 Pagini importate de critică de artă, de comentarii privind fenomenul teatral, artistic, arată autoritatea unei reviste care e mereu atentă la echilibrul cultural.

Domnul Vasile Dan, preşedintele Filialei, este un constructor: patronează reuniuni ale scriitorilor – ale revistelor – din întreaga ţară. La Arad se întâlnesc reprezentanţii Filialelor Uniunii Scriitorilor pentru a sta de vorbă despre calitatea momentului literar pe care îl traversăm. Cultura se află într‑o criză, ce putem face pentru a depăşi această criză?

Cum arată revistele literare? Cum arată Aradul, oraşul nostru, „citit” de ele?

Vreau să spun că ne mândrim de energia, devotamentul, vocaţia de homo aedificator a domnului Vasile Dan. Şi ne mândrim cu titlul pe care oraşul i‑l acordă.

 

Prof. Dr. Cornel Ungureanu
Preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii scriitorilor
Preşedintele Consiliului de conducere al grupării „A treia Europă”, centru de cercetare al culturilor Europei Centrale

 

Reporter