logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

LECTURI PARALELE

 

Elina Adam

 

Și mă rog de tine, naște-mă[1]

logoO prezență constantă, plină de forță și sensibilitate în peisajul literar contemporan, Andrea H. Hedeș este o scriitoare plurivalentă al cărei talent a fost recunoscut prin numeroase premii pentru poezie, proză și critică literară. Nu doar participantă la festivaluri internaționale de poezie și la târguri internaționale de carte, ci și un editor reputat, această tânără și prolifică autoare mai face un pas în direcția romanului, după ce, în urmă cu trei ani a fost recompensată cu premiul Cartea de proză a anului 2020 pentru primul său roman O întâlnire pe strada Hazard (Editura Neuma, Cluj, 2020).

Anunțând o voce plină de sensibilitate și acuitate pentru invizibilul din cotidian, glisând grațios într‑un fantastic îmbrăcat în veșmântul luminos filigranat cu care ne-a obișnuit din poemele sale, Andrea H. Hedeș face un salt curajos în cel de-al doilea roman al său, Marea e frumoasă ca tine (Editura Neuma, Cluj-Napoca, 2023). Formula acestuia este, oarecum, asemănătoare cu cea din O întâlnire pe strada Hazard, în sensul în care sunt conturate două lumi, una a realului și cealaltă a fantasticului, în care, dacă la început glisăm conștient, ca printr-un tunel, mai apoi avem parte, în calitate de cititori, de un du-te vino cât se poate de firesc, ajungând să locuim, fără umbră de mirare, în universul magicului. Leander, personajul principal, un antropolog german, îndrăgostit de spațiul oriental vietnamez, face o cercetare pentru lucrarea sa de doctorat pe tema teatrului de păpuși pe apă, o formă de artă din Vietnam, care își are originea în secolul al XI-lea. Profesor la Universitatea din Graz, Leander călătorește în interes de serviciu pe ruta Graz-Hanoi în scopul definitivării lucrării sale, cu ajutorul lui Bao, confratele său universitar vietnamez. Trama romanului se declanșează, misterios, odată cu apariția unui obiect enigmatic, vechi de secole: o păpușă de lemn („un corp de lemn vechi și rănit, ca un soldat întors de pe câmpul de luptă”), vizibil deteriorată, folosită în teatrul de păpuși pe apă. Această păpușă devine recipientul unei istorii vechi, al unui conglomerat de senzații și amintiri care reverberează în inima lui Leander, îndrăgostit de acest spațiu cultural ca „uimiri ce se deschideau târziu, ca notele unui parfum luxuriant”.

Avem în fața ochilor un Leander construit pe două coordonate: una a disciplinei aride, în care ni se revelează, pe de o parte, fațeta cercetătorului conștient de efortul și constanța muncii sale pentru îndeplinirea obiectivelor fixate și, pe de altă parte, cealaltă fațetă, luminoasă, eteric sensibilă a poetului îndrăgostit de miracolul frumuseții și al vieții care pulsa în acest spațiu exotic.

Cu un joc narativ bine articulat, folosind abil contrapunctul, autoarea ne prezintă, prin persoana celuilalt personaj, Constantin Jager, rivalul de-o viață al lui Leander, contrastul a tot ceea ce îi este caracteristic lui Leander. Reprezentant al unei lumi rigide, închistate în dogmă, Constantin apare desăvârșit conturat în cele mai intime aspecte ale sale (disciplină, moralitate, devoțiune dusă la extrem). Această confruntare dintre cele două personaje, de altfel foarte atent valorificată în dinamica romanului, reprezintă un tur de forță pe care Andrea. H. Hedeș îl realizează cu perfectă stăpânire și dozare e efortului. 

Ceea ce face din acest roman o perlă, poate chiar una ivită din adâncurile Mării Chinei de Sud, este evoluția personajului Leander. Bine ancorat în disciplina cerută de finalizarea tezei de doctorat, Leander se schimbă în momentul în care primește un obiect de lemn. Acest obiect, alături de un altul, tot din lemn, credențul bunicii sale, depozitarului unei lumi apuse, o lume de sentimente, amintiri și miresme adânc îngropate în ființa lui, declanșează o căutare febrilă a propriei ființe.

Avem de-a face cu o reinterpretare originală a mitului Galateei, care apare în țesătura romanului ca un fir luminos aprins, ca un fir de aur, o posibilă trimitere la străvechea artă japoneză Kintsugi, în care ceea ce a fost deteriorat are șansa reparării, a ungerii spre o nouă viață prin iubire. Fără a dezvălui cheia de boltă a romanului, rămâne să spunem că finalul, de un dramatism tulburător, ne surprinde, dar ne și seduce, ne conduce spre capătul drumului, dar și spre un nou început. Viața este un cerc în care iubirea este cu adevărat forța creatoare, suflul vieții până la sfârșitul timpului.

Un roman tulburător care invită la reflecție, la întrebări pe tema iubirii și a creației, care opune două viziuni despre lume și viață, despre credință, dar într-un fel care nu aduce atingere, care lasă libertatea de exprimare și gândire. Un roman al libertății totodată, în care sensibilitatea, etericul și realismul magic sunt câteva din coordonatele acestei terra ferma pe care Andrea H. Hedeș își construiește cu desăvârșită armonie eșafodajul narativ.

 

[1] Andrea H. Hedeș Marea e frumoasă ca tine, Editura Neuma, Cluj-Napoca, 2023