logo

Revistă de literatură, eseu, arte vizuale, muzică, fondată în februarie 1990 la Arad.

Redactor-şef fondator: Vasile Dan.

logo

LECTURI PARALELE

 


Ionel Costin
prozator, Arad

 

Povestiri cu apariție memorabilă[1]

logoDacă ai în mână o carte semnată Daniel Vighi și Viorel Marineasa, tot ceea ce trebuie să faci este să amâni treburile pe care ți le-ai propus ieri, și să te apuci de citit. Asta negreșit, pentru că nu o să-ți pară rău.

Daniel Vighi este un prozator, eseist, publicist, revoluționar, membru fondator al Societății Timișoara și al Asociației culturale Ariergarda, o voce proeminentă a vieții civice, iar Viorel Marineasa, un prozator, eseist, jurnalist, editor, membru fondator al Societății Timișoara, cofondator al Asociației culturale Ariergarda.

Volumul de proză scurtă Pas de Deux cuprinde treizeci și șase de povestiri pe care autorii le prezintă într-o notă ușor umoristică, cu fraze atent alese, pline de talent literar. Sunt întâmplări, aventuri, peripeții, toate cu un farmec aparte, provincial, amintiri de pe malurile Begheiului sau de pe valea Mureșului.

Mircea Mihăieș o spune de-a dreptul „Ilf și Petrov, Vighi și Marineasa scutură «colbuitele pagini» ale trecutului (mai apropiat sau mai îndepărtat) pentru a îmbrăca în hainele când ironice, când nostalgice, ale unei proze viguroase, pline de culoare și forță...”.

Melancolia, fantezia, originalitatea, descrierea unor oameni și locuri care au rămas peste timp în inima autorilor, sunt ingredientele de succes ale povestirilor din volumul de față.

Baba Chițorana, Marica lu̕ Răgușâtu, moșu̕ Coabi, uica Agasân, baba Maria a lu̕ baci Păvăloc din Rădnuța ori Veverița, sunt personaje care prin apariția lor în istorisirile din volum, cuprind ca o vrajă, un descântec, pe cititorii privilegiați de un așa festin literar.

Amintirile care năvălesc într-o cascadă autentică peste autori, sunt puse în pagini cu o minuțiozitate de ceasornicar. Pare că nu este uitat nici un detaliu din lumea prin care cei doi au trecut. Cu un talent narativ indiscutabil, ei dau viață unei cărți care se citește pe nerăsuflate.

În povestirea Ți-ai forțat norocul, Viorel Marineasa, dă timpul înapoi și scrie despre ,,scriitori arădeni avându-l în frunte pe Vasile Dan, care după 1989, au pus umărul la clădirea unei reviste performante, Arca”. De asemenea, memorează momente și ipostaze despre regretatul poet Gheorghe Mocuța.

Amintiri din anii copilăriei, crâmpeie despre viața aspră petrecută în armată, frumoasele doine bănățene și nemuritoarea torogoată a lui Luță Ioviță, ,,apucăturile zurbagii” ale puriului sandilău Agasân, alte și alte relatări din trecut, sunt așezare frumos între coperțile realizate de Angela Rotaru.

Sunt povestiri care te binedispun, care totodată te atenționează că totul este trecător, într-o lume care se încăpățânează să pedaleze într-o direcție știută din vechime, spre eternitate, spre infinit.

Când citești Pas de Deux, gândul te duce la oameni și locuri din trecut, pline de substanță, spectacol și adevăr, la peisaje literaturizate, demne de paleta unui pictor.

 

[1] Daniel Vighi și Viorel Marineasa, Pas de Deux, Editura Humanitas, București, 2023.